Dilema e Mjedisorëve

Nëse ekziston ndonje dilemë në përpjekjet vizionare të mjedisoreve sot, padyshim më kryesorja është ajo e përzgjedhjes midis zhvillimit dhe ruajtjes. Është përqasja ndaj kësaj dileme ajo që i kushtëzon edhe modelet, qofshin këto të huazuara apo të improvizuara, që u jep aktorëve mundësinë për të negociuar apo mosnegociuar, dhe që vlerësohen nga publiku pikërisht në varësi të zgjidhjes së kësaj dileme. Duhet pohuar që në fillim se problemet, si ato të mjedisit ashtu edhe ato të zhvillimit, në Shqipëri hasen mjaft të mprehta dhe emergjente, dhe rrallë lënë kohë për të reflektuar për zgjidhjet më të mira. Ndaj ato janë shpesh të destinuara të instrumentalizohen për interesa që nuk kanë të bëjnë as me zhvillimin dhe as me mbrojtjen e mjedisit. Continue reading

Advertisements

Demokraci kjo, or tunjatjeta: ujë ti, ujë unë e së bashku gjol i madh!

Roli i kritikës së mirëfilltë nuk është ai denoncimit në vetëvete, as edhe kundërvënia ndaj ndonjë autoriteti, institucioni, individi apo opinionit në përgjithësi. Pëkundrazi, mendoj se ajo ka si funksion të adresoj problematikën e katalizatorit për ndryshim në shoqëri. Për këtë qëllim ajo mund të përdori mjete të tilla që variojnë që nga përimtimi (analiza) e realitetit social, ekonomik apo politik dhe deri tek përdorimi i miteve si struktura identitare. Për shembull libri më i fundit i Ben Blushit ‘Të jetosh në ishull’ mund të konsiderohet si kritikë ndaj shoqërisë, ose të paktën, e pranuar gjithësesi si e tillë, qoftë nga mbështetesit e veprës edhe nga “kritikët” apo “denoncuesit” e saj. Continue reading

Albanian muckraker

Hiding faces, “Bevis Fusha / Anzenberger Agency”

Jacob Riis, the influential photographer of nineteenth century New York, is not simply know for being among the first to use flash powder in photography, allowing him to penetrate the dark spaces of the tenement housing and lodgings, and to record the living conditions of the poor and emigrants. He is also known for influencing, as well as being supported by a class of influential people, and would be politicians of the time, giving birth to political movements that will change drastically the legislation on welfare, and urban landscape of New York.

Continue reading

Celebrity Architecture

Perhaps, it wouldn’t be an exaggeration to say that architecture and urban design today is suffering from putting to much emphasis on the representation at the expense of other values, especially when one considers the amount of market and politically driven developments.  In a recent urban design competition (two months ago) organized by the Municipality of Tirana for the redevelopment of Scanderbeg Square, where such names as Daniel Libeskind, MVRDV, Josep Lluis Mateo, Architecture Studio were invited. Continue reading

Tirana, this chair with three legs

Like everything else concerning very little politics mixed with pity business interests in Albania, also the unrealistic predictions about the Scanderbeg Square redevelopment are getting out of control. In a recent meeting ( April 27, 2008 ) discussing the future of the historic center in Tirana, the Minister of Tourism, Culture, Youth and Sports, according to Top-Channel News, proposed, for the newly discovered walls of an old medieval structure called “kalaja” and the surrounding area, a glass structure similar to Acropolis in Athens, that would cover it and turn it to a pedestrian area. Continue reading