Kriteret e një planifikimi të “papërshtatshëm”

Planifikimi si katalist shoqëror

 

“Në kulmin e debateve dhe shqetësimeve mbarëbotërore për krizën ekonomiko-financiare dhe pasojat e saj, në Shqipëri harxhojmë pothuajse tërësisht energjitë politike e sociale për ligjin zgjedhor, ruajtjen e votës, legjitimitetin e përfaqësimit, etj. Në kulmin e nevojës për të konsoliduar demokracinë shumë shpesh “humbasim” në problematika specifike biznesi, qofshin këto modeste dhe të parëndësishme për fatet e ekonomisë kombëtare në momentin e dhënë. Duket sikur jemi të pa fokusuar dhe të çekuilibruar përballë sfidave të zhvillimit ekonomiko-social dhe raporteve të saj me funksionimin e një demokracie reale.”

 

Ardian Civici  “Zgjedhja e vështirë: Kapitalizëm apo Demokraci”

 

Nëse politikat e palnifikimit, sikurse edhe të gjitha politikat, deri dje bëheshin me “direktiva nga lart”, bëhën edhe sot në të njëjtën mënyrë: nëpërmjet “direktivave” të sistemit të tarafeve, interesave të ngushta legjitime ose jolegjitime të bizneseve, duke anashkaluar shpesh edhe strukturat ligjore. Rrjedhimisht modelet që kërkojnë transparencë hasin në vështirësinë e fshehtësisë që nënkupton kultura e grupit dhe e klanit, modelet që kërkojnë vendime gjthëpërfshirëse hasin në bllokimin e tyre nga  grupet e interesit, problemet që kërkojnë njëtrajtëshmëri në zgjidhje hasen në mënyrën selektive të aplikimit të ligjit etj… Dhe gjersa të jetë kështu sistemet politike përfundojnë natyrshëm në oligarki, kurse ato ekonomike ne monopole; demokracia nuk e kryen me rolin e saj gjthëpërfshirës kurse sistemi financiar e humbet karakterin e vet egalitar (barazinë në konkurrencë); dhe së fundi sistemet politike (demokracitë) dhe ato ekonomike nuk janë më dy “binjakë identikë” (nëse do mund të përdor një metaforë po të Civicit nga “Zgjedhja e vështirë: Kapitalizëm apo Demokraci”). Continue reading

Advertisements

Për një dhomë gjumi tek liqeni

Duke parë videon shpjegese të MVRDV në faqen online të Bashkisë së Tiranës, animacionin e kullave që lëviznin drejt ujit, si dhe shpjegimin e përfaqsueses së Bashkisë që mbronte projektin në emër të kushedi kujt (në emër të MVRDV-së? apo në emër të pronarëve dhe investitorëve privatë?) për të bindur publikun për një projekt që duket se nuk e ka dhe aq përzemër, më erdhi ndër mend një tregim i Mitrush Kutelit i quajtur “Lumi i Madh”. Continue reading

Ruthless MVRDV

MVRDV winning scheme on the urban design competition organized by Municipality of Tirana

 

Darcy Frey, in his article “Crowded House”, as he was introducing the MVRDV to the readers of The New York Times Magazine on the June 8 issue, in anticipation of the relatively new architecture firm success from a 2002 perspective asks the question:

 

“Who were these Dutch upstarts? And in the so-called real world, would anything actually become of their grand, improbable visions?”

  Continue reading

Celebrity Architecture

Perhaps, it wouldn’t be an exaggeration to say that architecture and urban design today is suffering from putting to much emphasis on the representation at the expense of other values, especially when one considers the amount of market and politically driven developments.  In a recent urban design competition (two months ago) organized by the Municipality of Tirana for the redevelopment of Scanderbeg Square, where such names as Daniel Libeskind, MVRDV, Josep Lluis Mateo, Architecture Studio were invited. Continue reading

Tirana, this chair with three legs

Like everything else concerning very little politics mixed with pity business interests in Albania, also the unrealistic predictions about the Scanderbeg Square redevelopment are getting out of control. In a recent meeting ( April 27, 2008 ) discussing the future of the historic center in Tirana, the Minister of Tourism, Culture, Youth and Sports, according to Top-Channel News, proposed, for the newly discovered walls of an old medieval structure called “kalaja” and the surrounding area, a glass structure similar to Acropolis in Athens, that would cover it and turn it to a pedestrian area. Continue reading